Οι μουσικοί, όπως έχουμε αναφέρει, εμπνέονται από κάθε ερέθισμα που μπορεί να προκαλέσει την προσοχή τους ή που μπορεί να τους συγκλονίσει συναισθηματικά….ο ήχος του νερού που κελαρύζει στα ρυάκια, οι σταγόνες της βροχής που σιγομουρμουρίζουν τραγούδια αγάπης πάνω στα φύλλα των λουλουδιών και άλλες φορές εξαπολύουν επίθεση πάνω στα στιβαρά δέντρα, η υπόκωφη μουσική των κυμάτων της θάλασσας, οι απαλοί κυματισμοί μιας γόνδολας που χαράζει με όλη της τη χάρη το γαλήνιο νερό, το αχόρταγο αεράκι που στριφογυρίζει ευτυχισμένο ανάμεσα στα καταπράσινα λιβάδια, όλη αυτή η αστείρευτη ομορφιά της μητέρας φύσης έχει καταγραφεί μουσικά από τα χέρια χαρισματικών ανθρώπων που είχαν το προνόμιο να ακούν μέσα στο μυαλό τους τούς ψίθυρους του μαγικού σύμπαντος που μας περιβάλλει…

Ο αγαπημένος μας, πια, Αντόνιο Βιβάλντι με τη σύνθεσή του «la folia» εξυμνεί την ομορφιά των φθινοπωρινών φύλλων που γίνονται ένα με το χρυσό έδαφος, αφού πρώτα γίνουν σοφά, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του ταξιδιού τους.

Παρατηρούμε κάποια μουσικά όργανα διαφορετικά, ονομάζονται μουσικά όργανα «μπαρόκ», αναφερόμαστε στην εποχή του 17ου αιώνα. Η μουσική παρουσιάζει έντονες αντιθέσεις στον ρυθμό και είναι πάντα ζωντανή και παραστατική.

Ο Ρ. Στράους συνέθεσε με μοναδικό τρόπο τη « Συμφωνία των Άλπεων», εξέφρασε την απόλυτη ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από τη σύμπραξη όλων των μουσικών οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας, παραδίδοντας σ εμάς ένα σοφό, συναρπαστικά έντονο έργο!!!!

Ταξιδέψατε πάνω στα βουνά; Νιώσατε τη δύναμη του ήλιου να σας καθηλώνει; Η Φιλαρμονική του Βερολίνου άνοιξε τα φτερά της και σας οδήγησε στον υπέροχο κόσμο των Άλπεων, με τα κόρνα της δυνατά κι αποφασισμένα να δώσουν το στίγμα τους, με τα έγχορδα άψογα συντονισμένα να βάζουν τη σφραγίδα τους στο αισθητικό αποτέλεσμα, με τον διευθυντή ορχήστρας να δείχνει το δρόμο υπογράφοντας με πηγαίο συναίσθημα…

Έχει κι η Ελλάδα έναν δικό της μοναδικό συνθέτη που έγινε πασίγνωστος στο εξωτερικό για το μεγάλο του ταλέντο, τον Νίκο Σκαλκώτα. Ένα αριστούργημά του είναι « Η Θάλασσα». Ας ακούσουμε το σημείο « Η Τράτα».

Τι σύλληψη!!!!!! Πόσο φωτισμένο μυαλό!!!!!!!! Ο συνθέτης προσάρμοσε στις φόρμες της κλασικής μουσικής κάποια στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό κι από την ίδια τη φύση!!!! Ακούσατε την υπόγεια δύναμη του βυθού στην αρχή που προετοίμαζε μέσα του τα κύματα; Παρακολουθήσατε την εξέλιξη, όταν όλη αυτή η υπερδύναμη οδήγησε στο ξέσπασμα των κυμάτων, παράλληλα με το αεράκι που φυσούσε και τον ήλιο που έπαιζε κρυφτό; Είδατε που, στο τέλος, όλα ηρέμησαν και το θαλασσινό νερό, αποδυναμωμένο πια, ενώθηκε με τη χρυσή άμμο;;;;; Αυτό είναι το μεγαλείο της μουσικής!!!!!!! Μας κάνει να συντονίζουμε το χτυποκάρδι μας με τον ρυθμό της ίδιας της φύσης.

Ο χρόνος περνά, ο πολιτισμός κάνει αλματώδη πρόοδο και η φύση συνεχίζει να εμπνέει τους ευαίσθητους καλλιτέχνες. Ένας Έλληνας συνθέτης που κάνει καριέρα στο εξωτερικό είναι ο Γιάννης Χρυσομάλλης. Η μουσική του κατατάσσεται στη σύγχρονη μοντέρνα μουσική. Ας παρακολουθήσουμε το έργο του « The rain must fall».

Η επιλογή αυτού του βίντεο δεν είναι τυχαία. Μέσα από την έμπνευση που έχει δώσει στον Yanni η «βροχή» παρακολουθούμε τη μουσική έκφραση στην επιτομή της. Είδατε πώς όλοι οι μουσικοί επικοινωνούν με τον συνθέτη πάνω στη σκηνή; Νιώσατε την ευχαρίστηση στις εκφράσεις των προσώπων τους; Αισθανθήκατε πόσο απελευθερωτικό, πόσο μαγικό είναι να εκφράζεσαι μέσα από ένα μουσικό όργανο;;

Συνεχίζουμε με άλλον έναν συνθέτη, παιδί της Ελλάδας, που κάνει διεθνή καριέρα, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Στη σύνθεσή του “Alpha” βλέπουμε την κομψότητα και την αλήθεια του « απλού». Πάμπολλες φορές στη ζωή η γοητεία κρύβεται στα πιο απλά, στα πιο λιτά, στα πιο ήσυχα πράγματα κι αυτό το μήνυμα θέλει να μας περάσει ο Vangelis με ένα απλό, αλλά ασύλληπτα μουσικό έργο.

Το μουσικό θέμα είναι απλό, όπως απλά και σοφά λειτουργούν όλα στη φύση. Στο τέλος κορυφώνεται με ένταση αφήνοντας να ξεσπάσει ολόκληρος ο εσωτερικός κόσμος του δημιουργού του. Πάλι το όχημα για αυτήν την ευκαιρία έκφρασης αποτελεί η μουσική!!!!

Κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη συνηθίζεται να γιορτάζουμε συμβολικά τη γιορτή της μητέρας. Το τελευταίο τραγούδι, λοιπόν, αναφέρεται στη ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑ όλων μας, ΤΗ ΓΗ. Ο Michael Jackson, προβληματισμένος από τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στη φύση έγραψε ένα τραγούδι διαμαρτυρία. Μέσα από αυτό διαπραγματεύεται την αγνωμοσύνη απέναντι στον πλανήτη μας και ηχηρά μας καλεί να αλλάξουμε στάση ζωής, μας καλεί να σεβαστούμε το περιβάλλον που είναι το μεγάλο μας σπίτι. Η μητέρα φύση πληγώνεται ανεπανόρθωτα κι εμείς πρέπει να τη σώσουμε για να σωθούμε!!!!!! Ας τον ακούσουμε…

Η ΓΗ μας τραγούδησε το παράπονό της μέσα από τη φωνή του Michael Jackson. Ας προβληματιστούμε, ας την ακούσουμε προσεκτικά κι ας δώσουμε τη μεγάλη υπόσχεση να την αγαπήσουμε ξανά, να την αγκαλιάσουμε με στοργή, να τη σεβαστούμε και να συντονίσουμε τους χτύπους της καρδιάς μας στη συχνότητα της δικής της καρδιας…

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗ

Ας υιοθετήσουμε όλοι, παιδιά, μια μικρή γλαστρούλα, συμβολικά, τη Νούλα Καραντινούλα. Θα φανταζόμαστε ότι είναι η Γη. Θα την αγαπάμε, θα φροντίζουμε το φυτό που έχουμε επιλέξει, θα το ποτίζουμε και κάθε ημέρα θα του βάζουμε να ακούει μουσική μέσα από τα βιντεάκια που έχουμε μαζέψει τόσο καιρό. Το φυτό ακούγοντας τη μουσική και τα δικά μας τρυφερά λογάκια θα αναπτυχθεί γρήγορα και θα μας υπενθυμίζει την υπόσχεσή μας να σεβόμαστε τον πλανήτη μας.

(Το κείμενο έγραψε η Νανά Βελισσαρίου Δασκάλα 4ο ΔΣ Ν.Ιωνίας)

Σχολιάστε