Στο πέρασμα του χρόνου οι άνθρωποι προοδεύουν, ο πολιτισμός τους εξελίσσεται και, καθώς η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πολιτισμού, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνουμε με τη μορφή μουσικού έργου την έκθεση όλου του συναισθηματικού κόσμου κάποιων τυχερών και προικισμένων από τη φύση δημιουργών, ταξιδεύοντας μαζί τους σε άλλους κόσμους…κόσμους ρυθμικούς, μελωδικούς, χρωματιστούς, ονειρεμένους!!!!!!!

Η μουσική « τζαζ» αποτελεί μία από τις πολύ σοβαρές, αξιοθαύμαστες, γοητευτικές, ιδιαίτερες και πολύπλοκες μορφές έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων. Εμφανίστηκε στη Νέα Ορλεάνη των Η.Π.Α. στα τέλη του 18ου αι. και αποτελεί εξέλιξη της μουσικής των Αφρικανών σκλάβων που είχαν μεταφερθεί στην Αμερική, σε συνδυασμό με τη μουσική των Ευρωπαίων αποίκων. Βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η εναλλαγή ρυθμών και αρμονίας. Τα μουσικά όργανα χρησιμοποιούνται ως « προέκταση» της ανθρώπινης φωνής, εκφράζοντας δυνατή χαρά, καθηλωτική λύπη, ασυγκράτητο ενθουσιασμό, αβάσταχτο πόνο, διαχρονική αγάπη, αστείρευτη ελπίδα, αδάμαστη ονειροπόληση….

Οι δύο βασικές φόρμες της τζαζ είναι το μπλουζ και η μπαλάντα. Ο Louis Armstrong δικαιωματικά θεωρείται «στυλοβάτης» αυτής της μουσικής και τρομπετίστας που γράφει ποιήματα στην καρδιά μας με τον βελούδινο ήχο του…

Με αυτόν τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας ο Louis Armstrong έμεινε στην ιστορία της μουσικής, αλλά το πιο θαυμαστό της υπόθεσης είναι πως, με το συγκεκριμένο τραγούδι, έγινε πρεσβευτής της τζαζ μουσικής κι απέδειξε πως μπορεί να συγκινεί ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των ιδεολογιών, ενώνοντας τις ψυχές τους…

Δείτε τώρα το πασίγνωστο μουσικό θέμα « mission impossible» να αλλάζει ύφος, να γίνεται έντονο και ενθουσιώδες μέσα από τα χέρια ενός πιανίστα( Jakob Koller) που απογειώνει κυριολεκτικά τις δυνατότητες του πιάνου!!!!!!Πατήστε το εικονίδιο…

Αυτό σημαίνει αυτοσχεδιασμός, βασιζόμαστε σε ένα μουσικό θέμα και το παρουσιάζουμε ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε τη δεδομένη στιγμή. Βλέπετε πώς, μένοντας πάνω στο σημείο αναφοράς, το αποτέλεσμα διαφέρει;

Πολύ συνηθισμένο μουσικό σχήμα στην τζαζ μουσική είναι αυτό που αποτελείται από πιάνο, ντραμς και κοντραμπάσσο. Οι “ Boogie Adair TRIO” αυτοσχεδιάζουν υπέροχα πάνω στο πασίγνωστο τραγούδι του Frank Sinatra “ Fly me to the moon”.

Η τζαζ εξελίχθηκε με τα χρόνια και εμφάνισε ένα «παιδάκι» της, τη μουσική swing, από την αγγλική αντίστοιχη λέξη, που σημαίνει « κουνιέμαι», επειδή παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και ρυθμό. Είναι ένας σταθμός ανάμεσα στην παραδοσιακή και στη νέα τζαζ μουσική, με γνωστό εκπρόσωπο τον Benny Goodman, κλαρινετίστα, που θεωρείται «βασιλιάς της swing»!!!

Μην πείτε ότι δεν αισθανθήκατε τον ρυθμό να « ποτίζει» κάθε σας κύτταρο; Δε χορέψατε ακόμα; Το αποκλείω!!!!!!!!!

Στην Κούβα μεταφέρθηκαν κάποιοι κάτοικοι της Αιτής και μπόλιασαν την κουβανέζικη λάτιν μουσική με λιγάκι swing, φτιάχνοντας έναν υπέροχο χορό, το mambo!!!!!!

Δείτε τώρα τι κάνει η ανθρώπινη φαντασία όταν εμπνέεται από, ήδη υπάρχοντα, αριστουργήματα!!!!!!! Δημιουργεί ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ έργα!!!!

Μείνατε άφωνοι; Κεχηνότες; Ξαφνιασμένοι; Ο μαέστρος « τα είπε όλα»!!!!!!!!!! Φυσικά και όλα μπορούν να συμβούν στη μουσική, αρκεί να θέλουμε να εκφράσουμε το συναίσθημά μας!!!!!!!!!!

Κλείνουμε με μια πολύ εύθυμη νότα, με αισιόδοξη και παιχνιδιάρικη διάθεση, γιατί… ο αυτοσχεδιασμός θέλει κέφια!!!!!!!!!!!!!!!! Απολαύστε ταλέντο!!!!!!!

Κι η…… γραφομηχανή σε επικίνδυνη αποστολή!!!!!!!!

Ο ζωγράφος Β.Καντίνσκι έχει ονομάσει πολλά έργα του «αυτοσχεδιασμούς», επειδή θεωρεί πως το χρώμα λειτουργεί όπως οι ήχοι με τις νότες και υποστηρίζει ότι η μουσική αρμονία συγγενεύει με τη χρωματική.

COMPOSITION VII -VASILY KANDINSKY-GOOGLE ARTS AND CULTURE
ΚΟΝΣΕΡΤΟ

Ο Καντίνσκι υποστήριζε πως « ωραίο» είναι εκείνο που είναι εσωτερικά ωραίο.

Οι τίτλοι στα έργα του ζωγράφου παραπέμπουν στην τέχνη της μουσικής, γιατί θεωρεί ότι η εσωτερική επιθυμία είναι που δίνει κίνητρο στους καλλιτέχνες( μουσικούς, ζωγράφους, γλύπτες) να εκφραστούν δημιουργώντας, επομένως όλα τα καλλιτεχνήματα συγγενεύουν.

Καντίνσκι -αυτοσχεδιασμός-«η πρώτη αφηρημένη υδατογραφία»

Προτεινόμενη εργασία…………

Με ποια από τις μουσικές που άκουσες θα ταίριαζες τον κάθε ζωγραφικό πίνακα του Καντίνσκι;

Αυτοσχεδίασε κι εσύ στο σπίτι σου, δώσε σημασία σε όλους τους ήχους της καθημερινότητάς σου( τα πουλιά στα δέντρα, τα αυτοκίνητα που περνούν, οι ήχοι των ηλεκτρικών συσκευών, τα πιάτα που αντηχούν, τα βήματα στις σκάλες, ο αέρας όταν φυσά, οι γάτες που νιαουρίζουν ξαφνικά, οι ανθρώπινες φωνές που ακούγονται) και δημιούργησε το δικό σου διαφορετικό μουσικό έργο!!!!!

(Νανά Βελισσαρίου ,Δασκάλα 4ο ΔΣ Νέας Ιωνίας)

Σχολιάστε